300 syytä hymyyn – kavereiden työskentely käynnistyy

Meillä on nyt yhteensä 300 syytä hymyyn, sillä olemme saaneet niin monta uutta kaveria. Ja mikä parasta, koossa on monikasvoinen porukka! Kehittäjäyhteisön osallistujat tulevat Helsingin eri kolkista Jakomäestä Vuosaareen, Kalliosta Laajasaloon, Punavuoresta Itäkeskukseen sekä eri elämäntilanteista, lapsiperheiden arjesta, eläkeläisten kolmannesta iästä, opiskelu- ja urapolkujen alusta. Miesasiakkaita ja kirjastojen ei-käyttäjiä oli vaikea tavoittaa mukaan, he jäivät vähemmistöksi.

Pihapelit-2000-x-1500Lainaa kirjastosta pihapelejä kesän iloksi!

Mielikuvat hissuttelevasta kirjastosta voi unohtaa

Hakuvaiheessa pyysimme kaupunkilaisia kertomaan yhden kehitysidean koskien kirjaston palveluita sekä tarinan siitä, millaisen päivän he tulevat viettämään helsinkiläisten ykkösolohuoneessa, kirjastossa, vuonna 2022. Kavereiden näkemysten mukaan kirjaston peruslupaus on itse kirja, lukeminen ja sivistys – myös demokratian kulmakivinä. Samalla he kuitenkin näkivät kirjastot matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina, jotka ovat luomassa Helsinkiin yhteisöllisyyttä ja osallistumisen kulttuuria, sekä tarjoilevat tiedon ohella myös elämyksiä ja kokemuksia. Kavereiden tulevaisuustarinoissa kirjastoissa on tilaa kokeilla uusia asioita, nauttia tapahtumista, hyödyntää tavaroiden yhteiskäyttöä, kohdata vertaisia, jakaa tietoja ja taitoja, luoda yhteisöllisyyttä ja oppia uuden ajan kansalaistaitoja.

Kaverit tuovat kuuluville käyttäjien äänen

Kaverit-kehittäjäyhteisön toiminta on avointa yhdessä tekemistä, jonka tavoitteena on synnyttää uusia kokeiluja, tuotteita ja palveluita, eli parempi kirjasto. Kavereiden työskentely käynnistyy ensi viikolla ensimmäisillä tehtävillä. Aiheina tulevat olemaan lukemiseen houkuttelevat palvelut, julkisen tilan äänimaisema sekä kirjasto omaehtoisen tekemisen sekä yhteisen oppimisen mahdollistajana. Kesätauon jälkeen työskentely jatkuu syksyllä. Kaverit työskentelevät etupäässä verkossa tehtävien, äänestysten, haastattelujen ja suunnitelmien parissa. Tarpeen tullen järjestetään myös tapaamisia joissa tutustaan ja syvennytään paremmin kirjaston kehittämiseen. Tarkoitus on, että osallistuminen on mahdollisimman helppoa ja joustavaa mukana oleville. Onko sinulla toive tai idea työskentelytavoista? Olemme avoimia ehdotuksille, pistä palautetta tulemaan osoitteseen virve.miettinen(AT)hel.fi

Tavarafillari_nadiaLainaa kirjastosta tavarafillari kokeiluun!

Lue poimintoja kavereiden tarinoista:

”Kirjastossa tulee olo, että on osa ympäröivää maailmaa ja yhteiskuntaa, jota voi seurata ja yrittää ymmärtää kirjaston avulla”.

”Vireä & elävä, ja samaan aikaan sellainen, että aika pysähtyy”

”Mietittäisiin jokaiseen kaupunginosaan yhteistyömahdollisuudet kattavammin yleishyödyllisten yhdistysten kanssa/ muiden toimijoiden kanssa, ja lisäksi voisi olla erillinen kirjastoaktiivit-ryhmä, tai mahdollisuus kansalaisille järjestää omaehtoista yhteisöllistä toimintaa kirjastossa myös ilman takana olevaa yhdistystä.”

”Olen tulossa työpalaveriin, johon olemme varanneet tilan verkon välityksellä etukäteen. Rentoudumme heti kirjaston hyvässä ilmapiirissä, pehmeissä tuoleissa, juomme kupit kahvia. Otamme videoneuvotteluyhteyden kollegaamme Tampereella. Katsomme kirjaston infonäytöltä läpi infografiikkaa koskien kaupungin päätöksentekoa ja avoimen datan varantoja”

”Kirjasto on paljon muuta kuin pelkkä fyysinen tila – se on henkinen yhteisö, johon voi ottaa osaa pienellä vaivalla”

”Tulen perheen ja ystävien kanssa sekä viettämään aikaa & etsimään tietoa. Viihdettä kirjastosta saa mm. urheiluvälineiden ja pelien muodossa. Esimerkkinä voidaan pitää Arabianrannan kirjaston tarjoamaa veneen lainaamismahdollisuutta. Tulevaisuudessa vaikkapa SUP-laudan lainaaminen Töölönlahdella seilailua varten on arkea. Kirjastossa on erilaisia alueita äänekkäämmälle toiminnalle kuten yhdessä pelaamiselle (laitteet myös yhteisiin videopeleihin) sekä rauhallisia alueita, joissa lukeminen ja keskittyminen ovat pääosassa. Kirjasto on ympäristönä valoisa ja kotoisa; siellä on erilaisia työskentely- ja istumapaikkoja sekä kokoontumistiloja, joissa lukupiirit, erilaisten ryhmien tapaamiset ja tempaukset ovat helposti toteutettavissa. Tilat ovat kirjastokortilla varattavissa ja avointa matalan kynnyksen toimintaa on paljon”.

”Vapaaehtoiset saavat kerättyä tunteja kirjastolla toimivaan julkiseen työaikapankkiin ja ostettua pankin kautta naapureiltaan heidän tarjoamiaan palveluksia tunti tunnista -periaatteella. Työaikapankin verot maksetaan kaupungin palveluissa, kuten puisto-osastolla siivoten puistoja tai kirjastolla avustavissa tehtävissä. Eri alojen ammattilaiset voisivat suorittaa vaativampaakin työtä kaupungille työaikaveroina. Mm. hoitaa työaikapankin hallinnointia”.

”Kirjasto tarjoaa yhteisöllisiä lukuhaasteita. Luetusta saa jäädä keskustelemaan. Kiire ja kengät jätetään ovelle. Ulos poistutaan Tykkään kirjastosta-kangaskassi olalla hyväntuulisesti heiluen”.

Kuvat: Helsingin kaupunginkirjasto/ Satu Haavisto