Kokemuksia yhdessä tekemisestä asiakkaiden suulla

Kirjasto on ottanut kaupunkilaiset mukaan ideoimaan, millainen on tulevaisuuden kirjasto ja uudistamaan palveluita. Kaupunkilaiset ovat päässeet kurkistamaan kirjaston kulisseihin ja tuomaan äänensä kuuluviin toiminnan kehittämisessä. Kokosimme tähän aiemmin mukana olleiden kokemuksia ja terveisiä – tutustu!

***

”Suuri merkitys, osallisuus oli hienoa, mutta myös eri taustoista tulevat välillä eroavatkin näkemykset olivat mielenkiintoisia. Ryhmään ja sen teemaan oli mielenkiintoista pureutua ja kasvattaa yhteistä juurakkoa saman motiivin ympärille. Se, että oma idea pääsi yhteiseen käsittelyyn ja kiinnostuksen kohteeksi, on todella palkitseva juttu, varsinkin kun olen vasta aloittamassa elämää koulun ulkopuolella”.

****

”Tunsin, että mielipiteelläni on merkitys ja se otettiin tosissaan. Tutustuin tarkemmin itse aiheeseen ja sain paljon hauskoja ja hyödyllisiä juttuja kerrottavaksi kavereilleni. Sain myös voimia omaan työntekoon ja inspiroiduin ylipäätään. Kiinnostuksella seuraan, miten aikaansaamamme tulokset tulevat toteutumaan”.

***

”Yhteinen suunnittelu ja ideointi, ideoiden kehittely, joka näytti päätyvän lopulliseen suunnittelumalliin, ainakin jalostettavina ideoina. Oli mukava tulla suunnittelupalavereihin, jotka voimauttivat. Lopputilaisuudessa ilahdutti, että apulaiskaupunginjohtaja, kirjastotoimenjohtaja ja arkkitehdit olivat paikalla kuulemassa ja kommentoimassa, myös osallistumassa. Virkamiehet ja -naiset eivät siis olekaan vain toimistossaan!”

***

”Hyvä henki. Luovat ideat, jotka kasvoivat ja joita ihmiset työstivät yhdessä eteenpäin. Edelleen kiitos hyvin koordinoiduille ja suunnitelluille sessioille. Oli kiva tulla valmiiseen pöytään, jossa osallistuja sai tunteen että hei, odotamme sinua tänne. Sessioiden jälkeen oli tunne kuin maratonjuoksun tehneellä (olin aina aika poikki ideoinnista).”

***

”Huonointa ehkä se, että ensimmäisellä kerralla tuntui hieman siltä, kuin minusta olisi lypsetty kaikki kehittämisajatukset ulos, vaikkei asiaan ollut ehtinyt paneutua vielä aivan kamalasti. Välistä mietin, että tempo on tappava tai tulikohan innostuttua vähän liiankin kovaa”.

***

”Tunsin olevani ensimmäisen kerran oikea helsinkiläinen. Tunsin, että tässä on kyseessä jotakin tärkeää. Mahtavaa oli myös se, että koin että mielipiteistäni ja ideoistani oltiin aidosti kiinnostuttu. Ryhmässä puhallettiin vahvasti yhteiseen hiileen, ja vielä positiivisesti. Suurkiitos myös järjestäjille; oli mahtavaa tulla niin huolellisesti suunniteltuihin setteihin”.

***

”Parasta oli ideoida palveluita. Ikävintä olivat vähäiset, mutta silti epäolennaiselta tuntuvat jaarittelut”.

***

”Itseäni harmitti pakollinen poissaolo ensimmäisestä kokoontumiskerrasta. Koin kyllä päässeeni ryhmään ja ideointiin mukaan siitä huolimatta. Jäin miettimään sitä, että edustimme aika kapeaa, hyvinkoulutettua, aktiivista joukkoa. Vääristääkö se ideointia? Kenelle kaikille kirjastoa tehdään? Miten laajemmat kansankerrostumat saataisiin mukaan suunnitteluun? Eri ikäiset? Eri kulttuuritaustoista tulevat?”

***

”Työpajojen hyvä henki! Tuntui, että sai oikeasti konseptointia aikaiseksi, ja ei tullut sellainen perinteinen työpajauupumus. Toisilleen täysin tuntemattomat ihmiset saivat niin monia toteuttamiskelpoisia ituja alulle kolmen illan aikana. Nopeasti syttynyt yhteisöllisyys ja tekemisen riemu olivat hienoja, voimaannuttavia kokemuksia”.

4_2000x1500px_72dpi.jpg

***

”Parasta oli villit keskustelut, hyvä fiilis ja yhteinen kehittämisen meininki. Huonoa ei ollutkaan, ainoa huono puoli on se, ettei projekti ehkä jatkukaan. Olisi mukava olla mukana suunnittelussa ja talkoissa hienon asian eteen myös tulevaisuudessa”.

• Palaute on kerätty vuosina 2012 – 2016 erilaisissa kaupunginkirjaston yhteiskehittämisen projekteissa mukana olleilta osallistujilta. Jos haluat kysyä lisää, ole yhteydessä!