Mikä on tulevaisuuden kirjasto?

Tulevaisuuden kirjaston peruslupaus on itse kirja, mutta sen rinnalle on tullut paljon uusia palveluja ja sisältöjä. Kirjasto tarjoaa monipuolisen kattauksen palveluja ja ratkaisuja arkeen. Uuden ajan kirjastossa voi mm. työskennellä kaupunkitoimistossa, kohdata tapahtumatorilla, tehdä ja kokeilla verstastiloissa tai keskittyä hiljentymisalueella.

Visiomme 2018 kiteyttää hyvin kirjaston roolin tietojen, taitojen ja tarinoiden kohtaamispaikkana: “Kirjasto on ideoiden ja ajatusten rikastamo, jossa tietoja, taitoja ja tarinoita jakamalla luomme uutta kansalaisyhteiskuntaa”.

oulunkyla_1500-2000

Kirjasto haluaa olla tärkeä paikka erilaisille asiakasryhmille:

• Lukijat ja kirjaharrastajat löytävät kiinnostuksenkohteitaan vastaavaa kirjallisuutta monessa muodossa, nauttivat lähipalvelun tarjoamista kirjallisuustapahtumista ja pääsevät jakamaan lukukokemuksiaan yhdessä muiden kanssa.
  • Luovat harrastajat voivat toteuttaa itseään ja löytää oman juttunsa käyttämällä studioita, lainaamalla monipuolisia työ- ja harrastusvälineitä, tuomalla esityksensä muiden nautittavaksi ja nähtäväksi kirjaston stagelle ja galleriatiloihin.
  • Työssäkäyvät, freelancerit ja läppärikansalaiset voivat tulla etätöihin kirjaston tarjoamaan kaupunkitoimistoon.
  • Kulttuuriin tutustujat ja hyvinvoinnistaan huolehtivat löytävät uusia oivalluksia ja elämyksiä laajasta opastus-, luento- ja tapahtumatarjonnasta, olipa kiinnostuksenkohteena sitten musiikki, terveys, teatteri tai hyvinvointi.
  • Kansalais- ja digitaitojen opettelijat tulevat kirjastoon päivittämään työelämässä tarvittavaa osaamista, tutustumaan informaatio- ja mediataitoihin sekä omaksumaan uusia digiajan kansalaistaitoja.
  • Yhdistykset, kaupunkiaktivistit ja tee-se-itse-tekijät voivat saada tukea ja tuoda omaa toimintaansa, tilaisuuksiaan ja työpajojaan kirjastoon.
  • Opiskelijoille on tarjolla yhteisöllisiä ryhmätyötiloja ja  hiljaisia lukupaikkoja. Kirjastosta on helppo löytää apua tiedontarpeisiin ja jakaa vertaistaitoja ja -tietoja.
  • Perheille ja lapsille kirjasto on luonteva kaupunkikeidas arjen hulinan keskellä ja akkujen latauspaikka, jossa niin aikuiset kuin lapset voivat löytää mielekästä tekemistä.
  • Kokeilijat ja suunnittelijat voivat hyödyntää verstastiloja ja digitaalisen tekemisen mahdollisuuksia ajatustensa kehittelyyn, sekä testata ideoitaan yhdessä muiden käyttäjien kanssa.

17_2000x1500px_KeKi

Kirjaston julkinen tila on sinun tilasi

Tulevaisuuden kirjaston halutaan olevan paitsi tila, myös väline, alusta ja julkaisukanava kaupunkilaisten yksilöllisille ja erilaisten kollektiivien tekemiselle. Jo nyt monissa pääkaupunkiseudun kirjastoissa yli 80 % tapahtumatarjonnasta on asiakkaiden ja kumppanien toteuttamaa. “Vapaata tilaa juuri sinulle, teille, yhdistyksellenne, järjestöllenne, yhteisöllenne, porukallenne. Tulkaa täyttämään tila, tehkää siitä elävä, ottakaa omaksenne, antakaa toisillenne, olkaa yhdessä.” Ehkä uudet kirjastot voisivat mainostaa esimerkiksi näin niitä mahdollisuuksia, mitä niiden katon alla tarjotaan.

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )